Att ha en kennel

  • av

Att ha en egen kennel är drömmen för många men det många inte vet är att det tar en hel del tid att driva en kennel. Det kostar dessutom en hel del pengar. De allra flesta klarar inte att ha en kennel och samtidigt arbeta heltid. Valpar och dräktiga tikar kräver tillsyn dygnet runt och det är inte lämpligt att lämna dem ensamma i flera timmar. Men hur ser dagarna egentligen ut på en kennel?

Tidig morgon

Redan under den tidiga morgonen är det dags att börja arbeta i kenneln. Det spelar ingen roll om det är vardag eller helg, hundarna kräver sitt. Ofta börjar dagen med att hundarna behöver släppas ut, eller promeneras för att göra sitt. Efter det är det matdags. Om det finns valpar behöver de ofta sova lite sedan. Valpar sover lite men ofta och det är viktigt att låta dem få vara ifred.

Promenader, mat och träning

Under resten av dagen ska hundarna promeneras, de ska ha mat och dessutom måste de tränas. Hundarna mår bra av lite fysisk och mental träning och dessutom behöver också valpar lära sig att umgås med människor och andra djur.

Det är också viktigt att man tänker på att kenneln måste hållas i ordning. Det är till exempel inte speciellt bra att hundarna går omkring i sin egen avföring eller i massor av damm. Man måste se till att det upprätthålls en bra hygien. I annat fall kan Länsstyrelsen besluta att kenneln ska stänga och att hundarna ska omhändertas. Om kenneln inte är byggd speciellt för att vara en kennel kan det vara lite svårare att få allt rent. Man kan till exempel behöva skrubba golven lite extra noga och om en hund kissar på tapeten är det inte helt lätt att få bort varken fläckar eller lukt. Att städa och hålla ordning tar ofta längre tid än vad man kan tro.

Kväll och lugnt i hundgården

Under kvällen bör det vara lugnt hos hundarna. De behöver sova och om det är stimmigt kommer de har svårt att komma till ro. Om någon ska komma och titta på valpar bör det alltså avklaras innan kvällningen. Man bör dock alltid se till att man går en promenad med hundarna det sista man gör innan det är läggdags. Om hundarna inte får göra sina behov kommer de att göra det inomhus. En hund mår inte speciellt bra om den bara blir hänvisad till att gå på tidningar och om man inte låter hunden gå ut kan man inte heller tillrättavisa den om den råkar göra ifrån sig inne. Är det valpning på gång kan den dra ut på tiden. Som kennelägare kan man inte bara sluta arbeta klockan 17 och säga att man är trött. Arbetet fortsätter hela tiden.