Att introducera en hund och en katt till varandra

Hundar och katter har ett förhållande som kan vara lite komplicerat, men trots detta är det inte omöjligt för dem att bli vänner. Så länge de introduceras på rätt sätt kan de faktiskt trivas väldigt bra tillsammans.

Tamkatter som vi har idag härstammar från den afrikanska vildkatten, vilket är ett bytesdjur och ett rovdjur. Det är därför inte konstigt att en stor del av alla hundar och katter har svårt att komma överens med varandra. Men det finns även många hundar och katter som är bästa vänner. En stor del som avgör hur bra din hund och katt kommer överens är hur de träffar varandra de första gångerna.

Genom att se till att dina djur har en bra relation kommer det bli lättare ifall du bestämmer dig för att ta med alla djuren på vandringar eller resor. Ska ni åka på bilresa kan det vara smart att du har koppel och sele på hunden, men även en kattsele så inte katten springer iväg. Det är nämligen relativt lätt för den att smita ut ur bilen utan att du märker det, och med en kattsele kan du förhindra detta. Du kan även använda en kattsele ifall du vill ta med katten på promenader, vilket många väljer att göra idag.

Djurens ålder har stor betydelse

Om ett av djuren är juvenil kommer det många gånger bli lättare för dig att introducera katten för din hund. Juvenil innebär att din hund inte får vara över ett år gammal, eller att katten är under sex månader. Kattungar är i en så kallad socialiseringsfas när den är två till sju veckor. Det är under den tiden den har det enkelt att träffa andra djurarter. Men det sägs gå hyfsat bra tills kattungen är upp till sex månader.

Skulle du introducera en vuxen hund och katt till varandra kommer det kräva att du har mer tid och kan tänka efter mer än om de är yngre. Skulle dina djur inte ha någon positiv erfarenhet av andra hundar/katter kommer det bli lite svårare.

Förberedelsen är viktigast

Genom att förbereda dig ordentligt för att introducera en hund och katt till varandra kommer det många gånger gå bättre. Skulle ett av djuren, eller båda, känna sig lite hotat kan det leda till att djuren skadar varandra. Samma sak om din hunds jaktinstinkter triggas. Skulle du äga en jakthund är detta väldigt viktigt att du tänker på.

Det första du bör göra är att tänka på hur hemmet ser ut. Finns det situationer eller platser där risken att konflikter uppstår är högre? Exempel är om du har trånga korridorer där de måste gå förbi varandra, sovplatser de båda vill ha tillgång till, matskålarna och så vidare.

Trånga korridorer kan leda till att din katt känner att den måste springa förbi hunden, vilket kan trigga din hunds jaktinstinkt. Det du bör göra om du har en sådan plats är att hjälpa din katt genom att visa hur den kan ta sig förbi på bästa sätt. Det kan vara genom att hoppa upp på en byrå eller hyllor och gå förbi på en högre nivå.