Att vara hundägare och åka på semester

  • av

Att vara hundägare och åka på semester kan både vara en roligt tid tillsammans med din fyrfota vänneller ett problem som behöver lösas. Hur ska du som hundägare göra när det är dags att åka på semester?

[IMAGE=d86e61c2mNPw.jpg]

Ta med hunden

[IMAGE=fyIkSacGaBo8.jpg]

Om du ska till sommarstugan går det alldeles utmärkt att ta med hunden. Det finns många hundar som föredrar friheten vid sommarstugan framför livet i stan: få ströva omkring, ta några lovar utanför trädgården och friheten att kunna gå in och ut som den vill. Såvida din hund inte är åksjuk är det inget problem att ta med den till en sommarstuga på landet. När du köper en valp kan det dock vara klokt att träna den att åka bil och även ta med den till stugan redan när den är liten så att den vänjer sig med semesterlivet. Om du har en sommarstuga hittar du både staket, små förråd och verktyg hos Byggmax – allt för både hus och trädgård online. Om stugan ligger nära en trafikerad väg kan det vara klokt att sätta upp ett snyggt staket för att skydda både hundar och barn.

[IMAGE=fkobhQbm7s3p.jpg]

Det finns också många som tar med hunden på bilsemestern – med bilen, husvagnen eller husbilen. Om du har en trygg hund som är van att följa med är det inget problem men om din hund är lite åksjuk eller har svårt att bli lämnad under ett par timmar kan det påverka er semester mycket. Det är viktigt att aldrig lämna en hund för länge i en varm bil. Parkera alltid i skugga och veva ner två rutor lite grann. Genom att ha två rutor nere skapas det ett luftdrag och bilen blir svalare. Hunden måste också alltid ha tillgång till vatten när den blir lämnad vid bilen. Helst ska ni inte lämna hunden i bilen, speciellt när det är mycket varmt. Om ni tar med hunden på er bilsemester är det viktigt att planera in semestern utifrån det. Ni kan inte åka till ett sommarland och lämna hunden ensam hela dagen, istället får ni åka till en sjö där också hunden får följa med.

Lämna hunden hemma

Ibland är det bäst för en hund att få stanna hemma. På vissa resor, som solsemestern till Grand Canaria eller en helg i Stockholm, måste hunden stanna hemma. Vissa hundar mår också bättre av att stanna hemma. Om ni har en hund måste ni leta hundvakt i god tid. Ni har tre alternativ för hunden under semestern: hundpensionat, någon som bor hemma hos er och passar hunden eller att hunden får bo hos en bekant. Hundpensionat är tämligen dyrt och mycket populärt – ni måste boka långt i förväg. Det allra bästa för hunden är om någon, en familjemedlem eller bekant, vill bo hos er. Ett tips är att hitta en pålitlig ung person som längtar att få semester från föräldrahemmet och som gärna sköter om er hund. De flesta hundar klarar fint av att bo hos en bekant, men ni bör hälsa på innan ett par gånger så att hunden vänjer sig.