Dobermann – en vänlig best

Den tyska hundrasen Dobermann är bland de som är mest respektingivande. Det muskulösa utseendet döljer dock en hundras som både är intelligent, kärvänlig och lojal – åtminstone om den uppfostras av en kärleksfull men bestämd hand.

En dobermann är en stor hund och som sådan trivs den med att motionera över stora ytor. Kanske bor du på en gård, eller så har du en stor tomt. Du bör dessutom se till att hålla gräset någorlunda kortklippt för att undvika att hunden fästingar eller blir biten av ormar. I sådana lägen kan det vara bra att ha en betesputs för att klippa och putsa dina gräsytor, särskilt om del av dem ligger på ojämn terräng. Hos Kellfri kan du få ett bra pris på en betesputs, från dryga 20 000:-.

Dobermann avlades fram för att fungera som personliga vakthundar. Det i kombination med deras robusta utseenden har gett dem ryktet om att vara aggressiva. Det finns dock mycket som talar för att det ryktet är helt oförtjänt. I alla fall idag. Rasen var från början framavlad för att vara intensiv och aggressiv, men det är drag som under de senaste decennierna avlats bort i hög utsträckning. Om du är närstående till en dobermann kommer du snarare finna att det är en vänlig och lite reserverad hundras. Den främling som väljer att attackera dig däremot, hen får det svettigt…