Gör hemmet hundvänligt

  • av

Innan man skaffar en hund måste man se till att man gör huset eller bostaden hundvänlig. Det handlar till exempel om att ta bort småsaker, gömma sladdar med mera. Här får du ett par konkreta tips på vad du bör tänka på.

Spärra av ett rum åt hunden

När hunden kommer till sitt nya hem kan det vara klokt att ge den ett rum att vänja sig vid till att börja med. Ofta räcker det med att man sätter upp ett kompostgaller i dörröppningen. På så sätt kan hunden fortfarande höra resten av familjen och känna dofter. Andra djur kan också hälsa på den nya hunden genom gallret utan att de kan skada varandra.

Plocka undan

Det är viktigt att alla i familjen tänker på att det kommer att flytta in en liten hund i familjen. Hundar har en tendens att tugga på och svälja det mesta. Alla måste alltså tänka på att plocka undan ordentligt efter sig. Det gäller även om det finns barn i familjen. Om barnen inte lyssnar kan det helt enkelt vara så att de får stänga dörrarna till sina rum, eller så får de bara leka med små saker när en förälder kan vara närvarande.

Elkablar

Hos till exempel Elsäkerhetsverket kan man läsa mer om elsäkerhet och vad som händer i kroppen om man får en stöt. Det finns också flera tips att ta del av om hur man till exempel gömmer elkablar och fäster dem så att nyfikna hundtänder inte kan få tag i och bita i kablarna. Det är inte bara strömförande kablar som kan vara en fara om hunden biter i dem. Hunden kan gnaga bort isolering på en kabel utan att man ser det och när kabeln sedan börjar användas kan rejäla bränder uppstå.

Gör iordning trädgården

Om man har en trädgård eller en uteplats måste man också se till att den är säker för hunden. Det kan till exempel vara klokt att sätta upp ett bra staket om sådant saknas. Då kan man släppa hunden lös och veta att den inte kan ta sig ut någonstans. Man bör också kolla upp så att det inte ligger gamla brädor med spikar, småsaker, glas eller annat som hunden kan skada sig på utomhus. Dessutom bör man se till att hålla gräset kort. På så sätt minskar risken för att hunden blir biten av ormar och fästingar. De trivs inte i kort gräs. Det blir också lättare att se vad hunden gör och var den är om det inte finns massor av buskar, gräs och annat i vägen. Om man ska stängsla in trädgården gör man dock klokt i att välja stabilt staket, och helst inte något som hunden kan skada sig på.