Grunderna om att ta hand om hunden

  • av

Du som hundägare måste känna till hundens behov för att den ska må så bra som möjligt. Det finns även regler du kan behöva följa, speciellt om du ska starta en verksamhet som har med hundar att göra, eller om du ska äga många hundar. Men även om du endast äger en hund finns det några grundläggande saker du måste känna till.

Som hundägare är det ditt ansvar att se till att hunden tas hand om på rätt sätt. För att de ska må bra är det viktigt att du kommer ihåg att en hund är ett flockdjur. De måste därför få träffa andra djur och människor för att må bra. Du måste även aktivera hunden mentalt och fysiskt varje dag.

Om du vet att du kommer lämna hunden ensam är det viktigt att du vänjer hunden med detta. Börja med att lämna den ensam några minuter och sedan gradvis öka tiden.

En annan viktig sak är att du skaffar en bra hundförsäkring samtidigt som du ska köpa en hund. En hundförsäkring hjälper dig nämligen vid sjukdomar och olyckor. Du behöver själv inte betala flera tusen kronor på en och samma gång för att din hund ska få vården den behöver.

Rasta din hund

En hund behöver motion varje dag. Det sägs att du bör rasta din hund var sjätte timme under dagen. Har du en äldre hund eller en valp bör du rasta den lite oftare. Om du har en rastgård där hunden spenderar sina dagar bör du ta ut den på en promenad minst en gång varje dag. Se till att du gör det på en tillåten plats och inte en som har förbud mot rastning av hundar.

Tänder, päls och klor

Det är viktigt att du tar hand om hundens tänder, päls och klorna. Se till att du klipper klorna så de inte växer och blir alldeles för långa. Om hunden har lite längre päls är det viktigt att du borstar den regelbundet. Tänderna bör även tas hand om så hunden inte får ont eller får tandsten.

Vatten och mat

Din hund behöver självklart vatten och mat för att må bra. Det är viktigt att du väljer en välbalanserad och allsidig hundmat som gör att hunden får i sig allt den behöver. Det bör även finnas vatten tillgängligt hela tiden. Skulle din hund vistas utomhus när det är minusgrader bör du se till att du ger hunden lite vatten ett par gånger om dagen.