Måste man tävla och träna med sin hund?

  • av

När man skaffar en hund kan den tidigare ägaren eller uppfödaren ofta vilja veta vad man ska ha hunden till. Vill man kanske träna agility eller bruks? Många uppfödare är helt enkelt måna om att hundarna kommer till hem som verkligen intresserar sig för dem. Men finns det några krav på att man ska tävla eller träna med hunden?

Säljaren kan inte kräva det

Om man inte skriver något speciellt i köpekontraktet kan en säljare av en hund inte efteråt komma och kräva att hunden ska tränas eller tävlas i någon viss gren. Det är då upp till den nya ägaren att bestämma om man vill träna eller tävla alls.

En fördel att ha en lydig hund

När man har en hund är det dock en fördel om den är någorlunda lydig. Det behöver inte vara så att den ska vara lika lydig som en hund hos polisen men det är bra om den kan komma på inkallning, om den sitter när den blir tillsagd med mera. Lite vardagslydnad helt enkelt.

Aktivering på annat sätt

Om man inte vill tävla med hunden i någon av de mer populära grenarna eller om man inte vill nöta lydnadspass hela dagarna kan man faktiskt göra träningen rolig. Man kan till exempel lära hunden att hoppa någon trädstam på promenaden, den kan få springa efter en pinne, man kan låta den gå slalom mellan små träd och mycket annat. Det viktiga är inte att man tränar hårt och länge under en dag utan snarare att man tränar lite då och då. För att hunden ska lära sig måste den tycka att träningen är rolig och då måste den också veta att den belönas med en promenad eller lite lek när den har gjort rätt en stund.