Om hunden blir sjuk

  • av

Om man väljer att skaffa en hund måste man också komma ihåg att det inte finns någon garanti för att den kommer att vara frisk under hela livet. Det spelar ingen roll om hunden är veterinärbesiktigad vid köpet eller inte. En hund kan antingen ha en ärftlig sjukdom som inte syns när den är ung eller så smittas den helt enkelt av något annat djur. Men som hundägare är det viktigt att veta vad man egentligen ska göra om hunden får någon sjukdom.

Loppor, löss eller annan ohyra

Om man märker att hunden plötsligt börjar klia sig mycket, om den tappar päls eller om man rent av ser kryp i pälsen på den kan det vara dags att kontakta veterinären. Det kan vara så att hunden har drabbats av någon form av ohyra. I dag är det relativt enkelt att behandla de flesta sorters ohyra. Många kvalster, loppor med mera försvinner genom att man droppar speciella pipetter i nacken på hunden. Man behöver också göra rent ordentligt hemma.

Kennelhosta och andra smittsamma virus

Ibland kan hunden drabbas av olika smittsamma virus. En del av sjukdomarna kan läka ut av sig själva men en del av dem kan faktiskt göra att hunden avlider om den inte får behandling. Det finns som tur är vaccinationer mot flera av de här sjukdomarna och det rekommenderas att man alltid vaccinerar sin hund. Om hunden plötsligt börjar hosta eller bete sig konstigt, om det rinner ur dess ögon eller nog’s med mera bör man genast kontakta sin veterinär. Det är än viktigare om hunden inte har fått sina vaccinationer. Man bör berätta hur det ligger till och det kan vara så att man får använda en speciell ingång till veterinärkliniken för att andra djur inte ska bli smittade. Det är viktigt att komma ihåg att en vaccination sällan hjälper om djuret redan är smittat.

Feber

En hund kan, precis som en människa, få feber ibland. Det kan vara så att den har någon infektion i kroppen, men många gånger hittar man faktiskt ingen orsak till febern. Om hunden bara har lite låg feber kan man vanligen avvakta lite med att kontakta veterinären. Om febern ökar, om den inte ger med sig eller om hunden är mycket allmänpåverkad är det dock viktigt att kontakta veterinären så snabbt som möjligt.