Sälja hundar från kenneln

  • av

Om man har en kennel är det främst för att man ska föda upp bra hundar och sälja dem. De allra flesta som arbetar med hunduppfödning vill avla fram hundar som uppfyller alla krav i rasstandarden och därför besöker de ofta utställningar så att hundarna kan visas upp. Ju högre poäng de får, desto bättre är de enligt rasens standard. Men vad bör man tänka på när man säljer hundar från kenneln?

Hitta rätt köpare

När man ska sälja en valp eller vuxen hund från kenneln gäller det såklart att man hittar rätt köpare. Det kan vara klokt att fråga eventuella köpare vad de har för planer med hunden, om de har erfarenhet av Brukshundsklubbar eller om de bara vill ha hunden som familjehund. Det är också bra att ta reda på lite mer om familjesituationen. Om alla arbetar eller går i skolan och huden ska sitta ensam hemma hela dagen kanske det inte är en lämplig köpare. Alla hundar gillar inte heller barn eller andra djur så om sådana finns i familjen kanske köparen bör välja en annan hund.

Besiktiga hundarna

Innan hundarna säljs är det viktigt att de besiktigas av en veterinär. Då har man mer på fötterna om hundens köpare sedan skulle komma och säga att man sålt en sjuk hund. Det är också som så att hundarna ofta inte kan försäkras om de inte har blivit besiktigade.

När man inte vill sälja

Ibland kan det vara så att man inte vill sälja en valp eller vuxen hund. Det kan till exempel vara så att den behövs i den egna aveln eller så har den en sjukdom som man inte vill föra vidare. Då är alternativet att behålla hunden. Om det rör sig om att hunden har en defekt och inte ska användas i aveln kan man också avhjälpa problemet genom att man kastrerar hunden innan man säljer den. Då behöver man som kennelägare inte tänka på att man ska bli anklagad för att ha sålt hundar som inte för aveln framåt. Det gäller att man är rädd om sitt rykte. Om någon börjar klaga måste man snabbt kunna tillbakavisa det. Annars är det stor risk att man får lägga ner kenneln då köparna kommer bli färre och färre.