Tillstånd och kunskaper

  • av

När man ska starta en kennel kan det behövas en hel del tillstånd. Om man ska ha kenneln på landet, på en egen gård är det vanligen inte lika mycket att ta hänsyn till. Mitt i stan kan bland annat kommunen behöva ge sina tillstånd. Där gäller det också att ha koll på att hundarna inte stör några andra boende. Men vilka kunskaper behövs och var kan man få veta mer om tillstånden?

När man ska ha tillstånd

Om man ska skaffa eller inte vet om man behöver tillstånd kan man kontakta Jordbruksverket och Länsstyrelsen. De kan ge den information kennelägaren behöver. Det är viktigt att komma ihåg att man inte startar upp någon större kennel innan man har fått de nödvändiga tillstånden. Då kan man straffas med bland annat böter.

Vilka kunskaper måste man ha?

Det finns inte några direkta regler för vilka kunskaper som krävs för att få ha en kennel. Det är dock viktigt att man har koll på hundens basala behov och det kan också vara klokt att man läser på lite extra om hur hunden beter sig i olika situationer. Om man inte vet så mycket om hundar kan det vara svårt att tolka dem. Man måste också ha lite kunskaper om hundsjukdomar, hundfoder och annat som krävs för att hundarna ska må bra. Men det är inte allt som krävs. Om man ska föda upp hundar som kommer så nära rasens standard som möjligt måste man också se till att man vet hur egenskaper, färger med mera nedärvs till valparna. Om man inte har koll på det kan aveln sluta i katastrof om hundarna inte får rätt egenskaper.