Välj rätt hundbur

  • av

Att ha hund innebär så småningom eller till och med ganska snart att du kommer att behöva transportera hunden då och då i en bil. Har du dessutom en stor bjässe hemma så kan du behöva ett rymligt bagageutrymme eller ett stort baksäte så att hunden färdas säkert. En del hundar älskar att åka bil medan andra blir åksjuka och gömmer sig så fort ordet “bil” nämns. För att göra färden så behaglig och trygg som möjligt för din hund och för att du själv inte ska råka ut för störande moment när du kör, bör du skaffa en säker hundbur.

[IMAGE=cWKDwdbMUXfl.jpg]

Valet av hundbur

[IMAGE=fohAAIeYt3qc.jpg]

När du ska köpa en hundbur bör du dels tänka på vilken storlek din hund har samt vilken bilmodell du äger. Dessa två faktorer spelar in allra först och sedan kan du ägna några minuters betänketid åt gadgets och finesser på buren också. Det viktigaste är säkerhetsaspekten och rymligheten. Har du flera hundar kan du skaffa en bur som rymmer båda två på varsin sida. En hundbur ska ha tillräckligt med plats för hunden att ligga ner och att kunna vända sig om för att byta ställning. Den ska också ha ett galler som du sänker och höjer beroende på när du ska öppna och stänga buren eller låta bagageluckan vara öppen när bilen står stilla. Det sista är skönt under en varm dag när hunden vill ha lite frisk luft.

Olika burar passar till olika bilmodeller. Det finns de burar som är en smula bågformade överst och som därför passar in till bilmodeller som är tillverkade på detta sätt. Sedan finns de dem som i stort sett är helt raka ovanpå. Du kan även köpa mindre burar som exempelvis en hundbur till VW Passat kombi hos Transportstyling.se som passar för mindre raser. Helt klart är valet av bur lättare om du har en liten vovve i bilen än en stor. Buren kan då även tas ur om du kanske vill låta hunden vara nära dig när du går hem till någon men inte vill släppa hunden lös.

Vänj hunden vid buren

Vissa hundar har absolut inga problem med att gå och lägga sig i hundburen. För andra är järngaller och bur förknippade med plågsamma känslor. Det bästa är att vänja valpen redan som liten vid att spendera lite tid då och då i buren. Lägg in filtar och leksaker som luktar mamman och syskonen så känner sig hunden redan mer som hemma. Börja med att ta in buren i huset och håll gallret öppet så att hunden själv kan gå in och ut utan att känna oro.

Steg för steg kan du närma dig bilen genom att låta hunden ligga i buren när bilen står på uppfarten. Snart går det som smort att även åka bil!