Var köper man hunden?

  • av

När det är dags att köpa hund kan det vara bra att jämföra en hel del olika hundraser med varandra för att finna den ras som verkar passa familjen allra bäst. Men när man har hittat rätt ras ska man också finna någonstans att köpa hunden. Hur går man tillväga då?

Köpa hund på annons

Många väljer att titta på internet eller i tidningar efter annonser om hundar till salu. Det handlar ofta om privatpersoner som säljer vuxna hundar och valpar. Det är för det mesta inga uppfödare. Om man tittar på hundar i annonser gäller det dock alltid att tänka efter lite extra. Ofta får man ingen stamtavla och det kan vara svårt eller omöjligt att säga vad hunden har varit ute för innan man köper den. Det kan gå bra, men det kan lika gärna sluta i katastrof om det visar sig att hunden är aggressiv eller inte fungerar i familjen.

Hundar från uppfödare

När man köper en hund från en uppfödare får man ofta en hund som både har stamtavla, dolda fel försäkring och som dessutom är besiktigad. Det är ingen garanti för att hunden inte ska bli sjuk i framtiden men man är något mer skyddad. Hos en uppfödare kan man ofta träffa valpens föräldrar och se hur de är i lynnet. Temperament är en sak som ofta ärvs och om man inte gillar föräldrarna är risken stor att valpen inte heller kommer att passa in så bra som man har tänkt sig.