Vem ska ta ansvaret?

  • av

Om det är en hel familj som är överens om att skaffa hund är det också viktigt att man är överens om vem som ska ta vilket ansvar. Vem kan gå med hunden på morgonen, vem tar hand om den under förmiddagen och eftermiddagen? Vem ska gå kvällsrundan och vem ska sköta träning och utfodring? När det gäller träning kan det vara klokt om en person sköter den. Hunden kan annars lätt bli förvirrad av flera personers olika träningsmetoder.

När barnen vill ha hund

Många gånger är det som så att det är barnen i familjen som vill ha en hund. De vuxna kanske inte är lika sugna på det men barnen lovar att de ska sköta allt. Men även om ett sådant löfte finns är det inte bara att skaffa hund. Som förälder måste man trots allt vara beredd att ta en hel del ansvar för hunden. Ett barn kan inte sköta en hund på egen hand utan en vuxen behöver vara med.

Roligt i början

Om familjen skaffar en hund på premisserna att barnen ska ta hand om den kan saken snart sluta i katastrof. Barnen tycker ofta att det är jätteroligt att ha en hund i början men snart blir det jobbigt att gå upp tidigt på helgen för att promenera med den. Lite större barn vill inte sitta hemma på kvällen för att gå ut med hunden utan de vill iväg till kompisar. När läxorna blir fler kommer hunden också att hamna i skymundan. En hund lever ofta i tio år eller mer och efter ett par år har barnen ofta tröttnat. Det är kompisar, fester och annat som lockar. Dessutom är det bra att komma ihåg att barnen kanske ska börja på någon skola och då behöver flytta hemifrån. Vem ska då ta hand om hunden?

Om föräldrarna inte kan eller vill

Om föräldrarna varken kan eller vill ta hand om hunden är det klokt att tänka över köpet en extra gång. Man bör helt enkelt inte skaffa någon hund, trots att barnen tjatar om alla inte är överens. Att ha hund innebär också en hel del extra kostnader och det är långt ifrån säkert att barnen klarar av att betala. Hur ser ekonomin ut, har familjen tid och råd att ha hund? Om svaret inte är ett solklart ja, är det bara risk att hundköpet slutar tråkigt för alla parter.